Jacob Lindeblad

JAGTEN PÅ ET MOVING TARGET

sep 16, 2018

Vi er nået til det tredje af de fem trin mod det at Signaturpræstere. Første trin var det at Drømme stort, faktisk så stort at det ikke var dig der havde fat i drømmen, men drømmen der havde fat i dig. Andet trin gik på din Koncentrationsevne, eller mere lavpraktisk at du disciplinerede dig selv til hele tiden at have energi nok til at gennemføre dine langsigtede planer. Nu er vi så nået til det tredje trin, din Motivation. Her får du et lille kig ind i nogle af pointerne fra min nye bog “Hvis det ikke er held, hvad fanden er det så?” som udkommer til november. Enjoy…og del endelig artiklen hvis du kender nogle der ville få glæde af den (tak).

MOTIVATION ER PERSONLIGT

Spørg dine venner, og de vil fortælle dig, hvor skønt det føles at være motiveret, men lyt nøje efter og du vil høre, at de beskriver følelsen forskelligt. Der findes ikke en one-size-fits-all-løsning på, hvad der motiverer. Nogle vil fortælle, hvordan de glemmer tid og sted, mens andre vil tale om en stolthed, der banker i brystet. Du vil få vidt forskellige beskrivelser. Pointen her er, at motivation er personlig. Det, der får pulsen op hos dig, kan virke helt modsat for sidemanden, så du skal forberede dig på, at motivation er din sag, og derfor også oversætte alt om motivation til det der giver mening for dig.

Én ting kan alle dog være enige om, og det er, at vi er motiveret, når vi har fundet et mål, der har stor værdi for os, og samtidig føler, vi har en realistisk chance for at nå det. Vi kan være meget og lidt motiveret, men for at motivationen skal være højest mulig, skal målet, vi går efter, føles vildt vigtigt, og det skal lige netop føles inden for rækkevidde, og ikke som en utopisk drøm. Der er altså en balance mellem Værdi og Forventningen til at nå dit mål, der er vigtig.

Det at være motiveret, er en følelser, der er værd at stræbe efter. Det er som at tænde for dit eget indre kraftværk, og den leverer den energi, lyst og vilje, der er så afgørende for at kunne Signaturpræstere. I min bog er der flere pointer omkring motivation – du får lige fire her:

1.    DIN PRIMÆRE MOTIVATIONSKILDE ER IKKE DERUDE ET STED, MEN DERINDE ET STED. Der er forskel på indre og ydre motivation, og hvis dit mål er at Signaturpræstere er det de indre motivationsfaktorer du skal satse på. Det kan være følelsen af, at du forbedrer dine evner, at du kan styre din udvikling, at du mestrer en færdighed, den tilfredshed det giver at kunne mere og mere etc.. Hvis du skal drive det til noget ekstraordinært skal du fokusere mest på den indre motivation.

2.    BRUG ENERGI PÅ AT SÆTTE DE RIGTIGE MÅL. Det lyder måske logisk, men mange sætter enten deres mål for lavt eller for højt. Det er der mange grunde til. Nogle sætter for lave mål, for ikke at skulle leve op til noget de kun måske kan indfri. Andre sætter for høje mål, fordi de så får stor opmærksomhed fra omverdenen. Der er mange flere årsager til ikke at ramme præcist end de to, men vi kan ikke bare regne med at man kender sit eget niveau. Mange har aldrig før givet sig helt ud, og ved derfor heller ikke hvad de reelt kan præstere. Når du sætter mål skal du dels kende dit niveau i dag, dels vide hvor langt ude du kan sætte pejlemærket og stadig nå det. De to punkter er afgørende.

3.    DEN SÆRLIGE INDRE SAMTALE. Den du taler mest med er dig selv. Selv lige nu hvor du læser disse linjer har du en samtale med dig selv. Du tænker måske over om du er enig eller uenig, hvordan du kan implementere pointerne, eller måske læser du linjerne med øjnene men er et helt andet sted i tankerne. Helt kort kan man sige at du skal sørge for at din indre samtale griber dig i at gøre de rigtige ting. Den skal være positiv, og du skal kigge efter det der virker for dig. Hav et sæt morgenspørgsmål som primer dig til en bedre dag, eller aftenspørgsmål til at sove på. Gode tanker er for hjernen hvad god motion er for kroppen, og de spørgsmål du stiller dig selv, bliver også dem der definerer hvad du tænker over.

4.    GØR NOGET VED DIN TVIVL. De bedste tvivler også. De er ikke født med en hjerne der er større, ekstra ben og arme eller andre fordele. De er helt almindelige mennesker der bare gør ualmindelige ting. En af dem er deres måde at håndtere tvivl på. De ved, at det eneste tvivlen ikke kan hamle op med er (…da da….trommehvirvel)…handling. Så længe du ikke afprøver det du er i tvivl om, har du al mulig grund til at være i tvivl, men hvis du handler får du dit svar. Når du gør noget og får et svar kan din tvivl ikke overleve. De bedste sætter handling bag når de tvivler.

JAGTEN PÅ ET MOVING TARGET

Et sidste ”fif” herfra er, at du hele tiden skal sætte nye mål. Du skal altså sætte nye mål før du når de gamle. Det kan lyde som om du så aldrig rigtig kommer i mål, tænker du måske. Men hver gang du når et af de gamle mål, har du mulighed for at gribe dig selv i at være godt på vej. På den ene side bliver du ved med at sætte nye mål, og på den anden side kan du løbende glæde dig over at klar tidligere mål, du har sat. Du fejrer, anerkender, markerer, nyder, taler om og highlighter, når du klarer et tidligere sat mål, og samtidig er du godt i gang med at strække dig efter nye højder. Du undgår også det tomrum, du ellers risikerer at stå i, når du krydser målstregen. Mange lysende talenter stopper deres karriere alt for tidligt i sportens verden, og det samme har jeg set i erhvervslivet. De takker af og er pludselig ude af billedet. De stopper ikke, fordi de nåede deres mål, men fordi de glemte at sætte et nyt. Følelsen af ”hvad så nu?” sniger sig ind på dem, og midt i sejrsrusen står de og har ikke mere at gå efter. Det må ikke ske for dig, så husk hele tiden, at det er et moving target, du jagter.

Der er naturligvis meget mere i bogen (tjek www.hvisdetikkeerheld.dk), men den udkommer først til november. Jeg håber i mellemtiden at have sat en tanke eller to i hovedet på dig. Hvis det er lykkes, skal du bare respektere den nok til også at handle på den. God arbejdslyst.

Om en uges tid kommer næste artikel i rækken. Den handler det om Trin 4 – Fokus.

{

Husk at du er den eneste i verden der vil det her. Glem alt om Jantelov og selvopfundne negative kommentarer du tror andre vil møde dig med.

– Jan Utzon, ejer & arkitekt i Utzon Architects

{

Du kan ikke altid bestemme musikken, men du vælger selv hvordan du danser til den.

– NIELS JOHANSEN. ADM.DIR I SUN CHEMICAL

{

Fremtidens virksomheder har et ansvar for at forlænge livet – ikke forkorte det.

– HENRIK STENMAN, ADM.DIR. I IIH

HAR DU SPØRGSMÅL TIL BOGEN?

Skriv gerne til os hvis du er nysgerrig efter mere om bogen. Vi svarer så hurtigt vi kan.

FOREDRAG & WORKSHOPS

Her er nogle af de spørgsmål vi møder mest i forbindelse med foredrag og workshops.

HVEM ER MÅLGRUPPEN?

Foredrag og workshops sigter mod alle der ønsker at præstere. Uanset hvor du er i organisationen, får du inspiration og værktøjer, til at løfte din del af jeres succes.

HVAD FÅR VI UD AF DET?

To ting (mindst)! Viden om de fem trin, der skal til for at Signaturpræstere, værktøjer der kan tages i anvendelse med det samme.

SKAL DU VIDE NOGET OM OS PÅ FORHÅND?

Ja tak, gerne! Ring, så finder vi ud af hvad der passer bedst til jeres behov. Alle foredrag bliver rettet mod jer og jeres organisation.

HVAD KOSTER DET?

Et foredrag tager mellem 1 og 3 timer. Et forløb varer fra 1-5 dage. Prisen afhænger af hvad I vælger, hvor mange I er, om I skal have bøger med i købet etc.. Ring på 70206282 og lad os give et bud med det samme.

BOOK ET MØDE

Hvor vi kan tale om, hvordan I kan arbejde med at præstere på organisatorisk og individuelt niveau

BOOK ET FOREDRAG

På mellem 1-3 timer

TILMELD DIG LINKEDIN GRUPPEN

"Præstationspsykologi i praksis” og få videoer og værktøjer

DEN MENTALE HJEMMEBANE

DEN MENTALE HJEMMEBANE

Jacob Lindeblad DEN MENTALE HJEMMEBANE Kender du følelsen af at ville sige noget, eller stille et spørgsmål, men ende med ikke at få det gjort? ”Jeg venter lige, og lader de andre spørge først. Det kan jo være, der er en anden, der vil spørge om det samme, og så får...

læs mere
NÆRVÆR NÅR DET GÆLDER

NÆRVÆR NÅR DET GÆLDER

Jacob Lindeblad Det er næstsidste artikel i miniserien om de 5 trin fra ordinære til ekstraordinære præstationer. Den slags præstationer der viser dit absolut højeste niveau - også kaldet en Signaturpræstation. De første tre trin er Drøm, Koncentration, Motivation og...

læs mere
ENERGI TIL AT GENNEMFØRE

ENERGI TIL AT GENNEMFØRE

Jacob Lindeblad ENERGI TIL AT GENNEMFØRE Vi er nået til det andet af fem trin mod det at Signaturpræstere. Første trin handlede om at drømme stort nok, og andet trin handler om din evne til at gennemføre dine planer, eller sagt på en anden måde - din...

læs mere
MODET TIL MERE

MODET TIL MERE

Jacob Lindeblad Jeg har altid været fascineret af dem, som får det svære til at se let ud. De kan noget alle andre drømmer om, og de kan det når det gælder. Det er dem, som ikke kun lever op til forventningerne, men overstiger dem. Jeg har nørdet i det de er, det de...

læs mere